Στη φωτογραφία της εβδομάδας “Ο καρβουνιάρης”

 Στη φωτογραφία της εβδομάδας “Ο καρβουνιάρης”

Ο καρβουνιάρης (Phoenicurus ochruros), είναι ένα εντυπωσιακό πουλί που ανήκει στην οικογένεια των Μυιοθηριδών. Ονομάζεται έτσι λόγω του έντονου μαύρου χρώματος του, ενώ οι αρσενικοί έχουν και κόκκινο πορτοκαλί χρώμα στην ουρά τους.

Ο καρβουνιάρης είναι γνωστός για τον επιβλητικό και εντυπωσιακό τρόπο που πετά, με εντυπωσιακές κινήσεις και χορευτικές πτήσεις στον αέρα. Το φυσικό του περιβάλλον περιλαμβάνει δάση, βράχους, καταρράκτες και ακόμα και αστικές περιοχές. Συχνά τον συναντάμε σε ανοιχτούς χώρους, όπως παραλίες και πόλεις.

Τον χειμώνα, πολλά άτομα από αυτό το είδος μεταναστεύουν προς τις πιο θερμές περιοχές, αλλά πολλοί και παραμένουν στις περιοχές τους. Οι καρβουνιάρηδες δεν είναι, γενικά, κοινωνικά πτηνά και αρέσκονται να κινούνται και να κυνηγούν μοναχικά, εκτός από τη μεταναστευτική περίοδο που συγκεντρώνονται σε ομάδες, αν και ακόμη και τότε, απαιτούν κάποιο ζωτικό χώρο.

Ταξι

Η διατροφή του καρβουνιάρη αποτελείται κυρίως από μικρά ασπόνδυλα, αλλά και φυτική ύλη, ιδιαίτερα από σωροκάρπια (berries). Το φάσμα των θηραμάτων ποικίλλει και, περιλαμβάνει έντομα, αραχνοειδών, καθώς και διάφορα άλλα είδη, ιδιαίτερα αρθρόποδα εδάφους και σαλιγκάρια. 

Με τον ζωηρό του χρωματισμό και τις χαρακτηριστικές του κινήσεις, αποτελεί μια ευχάριστη παρουσία στο φυσικό περιβάλλον και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για παρατήρηση για τους λάτρεις της πανίδας και της φύσης.

Camera ModelΦωτογραφικής μηχανήςSony ICLE-7M4
LensΦακόςTamron E 150-500 F5-6,7  A057
ExposureΈκθεση1/350 sec at f/6,7
Focal LengthΕστιακό μήκος500mm
ISO Speed RattingΤαχύτητας ISOISO 1250
Exposure ProgramΠρόγραμμα έκθεσηςManual

Ανδρέας Καραντζάς