“Χρυσοστόμεια 2024”: Το Λύκειο των Ελληνίδων Τιμά τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων “Χρυσοστόμεια 2024”, με τη στήριξη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, το Λύκειο των Ελληνίδων τιμά τον Τριγλιανό Εθνομάρτυρα, Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, με μια ιδιαίτερη εκδήλωση που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, στο Κολυμβητήριο Ραφήνας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς που αναπαριστούν σταθμούς από την πορεία της ζωής του Αγίου Χρυσοστόμου, συνδυάζοντας την ιστορία με την πολιτιστική κληρονομιά.
Σταθμοί Ζωής του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης
Ο Χρυσόστομος γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1867 στην Τρίγλια, μια μικρή κωμόπολη με ισχυρό ελληνικό στοιχείο. Από μικρή ηλικία έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία και την πίστη, γεγονός που τον οδήγησε να χειροτονηθεί διάκονος στη Μητρόπολη Μυτιλήνης.
Η επόμενη στάση της πνευματικής του πορείας ήταν στη Μητρόπολη Εφέσου, όπου ξεχώρισε για το ήθος και την αφοσίωσή του στο ποίμνιό του. Στις 18 Μαΐου 1897, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και λίγο αργότερα αναγνωρίστηκε για τις ικανότητές του, λαμβάνοντας τον τίτλο του Μεγάλου Πρωτοσύγκελου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.
Στις 23 Μαΐου 1902, εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Δράμας, όπου ανέλαβε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και την ασφάλεια του ελληνικού πληθυσμού εν μέσω δύσκολων εθνικών συνθηκών.
Η σημαντικότερη, ίσως, περίοδος της ζωής του ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου 1910, όταν μετατέθηκε ως Μητροπολίτης στη Σμύρνη. Εκεί, ο Χρυσόστομος ανέλαβε να καθοδηγήσει τον ελληνικό πληθυσμό σε μια πόλη που τότε ήταν κέντρο εμπορίου και πολιτισμού, αλλά σύντομα βρέθηκε στο επίκεντρο των καταστροφικών γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στις 27 Αυγούστου 1922, ο Άγιος Χρυσόστομος υπέστη μαρτυρικό θάνατο, αρνούμενος να εγκαταλείψει το ποίμνιό του κατά την κατάληψη της πόλης από τον τουρκικό στρατό.
Χοροί από τους Σταθμούς της Ζωής του Αγίου
Η εκδήλωση “Χρυσοστόμεια 2024” θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς από περιοχές που συνδέονται με την πορεία του Αγίου Χρυσοστόμου και μέσα από τη μουσική και τον χορό την πλούσια παράδοση της Τρίγλιας, της Δράμας και της Σμύρνης, θα μεταφέρουν στο κοινό τη συγκίνηση και το μεγαλείο της θυσίας του Αγίου.
Μια σημαντική εκδήλωση, η οποία δεν είναι απλά μια πολιτιστική “εμπειρία” αλλά και μια βαθιά συναισθηματική σύνδεση με την ιστορία και την κληρονομιά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.