Η αστάθεια στα Βαλκάνια επιδεινώνεται με την επιθετικότητα των γειτόνων μας

 Η αστάθεια στα Βαλκάνια επιδεινώνεται με την επιθετικότητα των γειτόνων μας

Η κατάσταση στα Βαλκάνια δεν είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να υπάρξει. Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Τούρκου προέδρου, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων φουντώνουν και άλλες εστίες που υποτίθεται ότι είχαν «ρυθμιστεί».

Στο εσωτερικό των Σκοπίων επικρατεί αναβρασμός λόγω των επικείμενων εκλογών. Στη Βόρεια Μακεδονία διεξάγεται σήμερα ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών παράλληλα με τις κοινοβουλευτικές. Εκτός απροόπτου, θα επιβεβαιωθεί το προβάδισμα της εθνικίστριας υποψήφιας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ενώ προβλέπεται και η επικράτηση του VMRO-DPMNE υπό τον Κρίστιαν Μίτσκοσκι στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Τόσο η υποψήφια πρόεδρος όσο και ο υποψήφιος πρωθυπουργός του συγκεκριμένου κόμματος έχουν προαναγγείλει ότι δεν προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τη συνταγματική ονομασία της χώρας, ουσιαστικά προκαλώντας την Αθήνα να αντιδράσει. Στην ουσία, θα τινάξουν στον αέρα τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Την ίδια ώρα, ο Έντι Ράμα ως ένας νέος Ερντογάν προκαλεί ζητώντας να κάνει προεκλογική φιέστα στην Αθήνα, επιχειρώντας να διαχειριστεί την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας και πλέον υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, Φρέντι Μπελέρη, ως προσωπικό στοίχημα. Ο Ράμα τινάζει στον αέρα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, συντασσόμενος πλήρως με τις αναθεωρητικές ορέξεις του Ταγίπ Ερντογάν.

La Beaute Rafina

Ζητήματα υπάρχουν, ωστόσο, και με τη Βουλγαρία, κυρίως λόγω του διαφαινόμενου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για τα νερά του Άρδα. Τον Ιούνιο λήγει η συμφωνία του 1964 Ελλάδας – Βουλγαρίας, βάσει της οποίας η Σόφια υποχρεούται να αποδεσμεύει κάποια ύδατα προς τον Άρδα, από τα οποία αρδεύονται αγροτικές εκτάσεις στον βόρειο Έβρο. Στο παζάρι της ανανέωσης της συμφωνίας, οι Βούλγαροι ζητούν μεγαλύτερη και μονιμότερη πρόσβαση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και καλύτερη σιδηροδρομική σύνδεση.

Να προσθέσουμε ότι στην υπουργική σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης (16 και 17 Μαΐου στο Στρασβούργο) θα συζητηθεί και το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ζήτημα που προκαλεί τεράστιους κλυδωνισμούς με τη Σερβία.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στη γειτονιά μας, όπου κανείς δεν ξέρει τελικά πού θα κάτσει η μπίλια.

Η αστάθεια στα Βαλκάνια απαιτεί διπλωματική επέμβαση και συντονισμένες προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή. Η απρόβλεπτη εξέλιξη των γεγονότων απαιτεί προσοχή και δράση από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση της κρίσης.