Αλήθεια, που πρέπει να καταλήγουν τα στεφάνια μετά τις εθνικές εορτές;

 Αλήθεια, που πρέπει να καταλήγουν τα στεφάνια μετά τις εθνικές εορτές;

Όταν θέλεις να προσφέρεις ουσιαστικά μια “βοήθεια” στους συμπολίτες σου, λες το πρόβλημα και προτείνεις και λύσεις.

Αν έχεις και την εμπειρία για παρόμοια θέματα και έχεις παραστάσεις απο “λύσεις” που ακολουθούν άλλοι, ακόμη καλύτερα.

Ας δούμε λοιπόν τις διαδικασίες που ακολουθούν κάποιες χώρες, όταν τα στεφάνια που καταθέτουν στα μνημεία τους μαραθούν ή περάσει κάποιος χρόνος.

Ταξι

Υπάρχουν διάφορες προτάσεις για το πώς μπορούν να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τη μνήμη των επιφανών ανθρώπων και των εθνικών επετείων. Ορισμένες από αυτές τις προτάσεις είναι:

  1. Ανανέωση των στεφανιών: Μια επιλογή είναι να αντικατασταθούν τα μαραμένα στεφάνια με νέα, φρέσκα. Αυτό μπορεί να γίνει από εθελοντές ή από τη δημοτική αρχή της περιοχής. (πχ. τάφος και ΜΝΗΜΕΙΑ Mozart στη Βιέννη, τα λουλούδια ανανεώνονται απο μαθητές ωδείων ή μουσικών σχολών)
  2. Φυτική ανακύκλωση: Τα μαραμένα στεφάνια μπορούν να ανακυκλωθούν με το να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία λιπάσματος για φυτικούς κήπους ή πάρκα.
  3. Αποσύνθεση μέσω φυσικών διαδικασιών: Ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα στεφάνια, μπορεί να γίνει η φυσική τους αποσύνθεση, ώστε να επιστραφούν στο έδαφος χωρίς να προκαλέσουν οικολογικό πρόβλημα.
  4. Ταφή: Ένας άλλος τρόπος είναι η ταφή των μαραμένων στεφανιών με τιμή και σεβασμό στη μνήμη των εορταζόμενων. (Ανατολικά Κράτη – π. Συμφώνου της Βαρσοβίας)
  5. Τέχνη ανακύκλωσης: Τα μαραμένα στεφάνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικό για καλλιτεχνικές δημιουργίες ή για τη δημιουργία νέων έργων τέχνης που να αναδεικνύουν τη σημασία των εθνικών μας εορτών.

Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν , για τη διαχείριση των μαραμένων στεφανιών που καταθέτουμε στα μνημεία κατά τις εθνικές εορτές. Ο σεβασμός προς τη μνήμη των ηρώων μας είναι ουσιώδης σε αυτή τη διαδικασία.