Το Ξεχωριστό “Αρχονταρίκι της Κυριακής” στην Παντοβασίλισσα!

 Το Ξεχωριστό “Αρχονταρίκι της Κυριακής” στην Παντοβασίλισσα!

Σήμερα στον ιερό Ναό της Παναγίας Παντοβασίλισσας , ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή καθώς συλλειτούργησε με τους πατέρες του ναού , ο Τριγλιανής καταγωγής ιερομόναχος πατήρ Θεοδόσιος Μικραγιαννανίτης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε για πρώτη φορά, να λειτουργήσει στον ιερό ναό της Τριγλιανής Παναγιάς!

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, και στο κέρασμα που ακολούθησε στο “Αρχονταρίκι” ο π. Θεοδόσιος “πνευματικοπαίδι” του Οσίου Γερασίμου Μικραγιαννανίτη , αναφέρθηκε στο βίο του νεοκαταταγέντος Οσίου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο σεβαστός πατήρ Θοδόσιος, “Ο Άγιος Γεράσιμος αποτέλεσε μία σπουδαία φυσιογνωμία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γεννημένος στη Δρόβιανη της Β. Ηπείρου το 1903 μ.Χ. . Από νεαρή ηλικία, ο Άγιος Γεράσιμος έδειχνε στοιχεία ευφυίας και βαθιάς θρησκευτικής ευλάβειας. Με τη βασική του μόρφωση στον Πειραιά και την Αθήνα, γνώρισε τον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως και στη συνέχεια, αποφασίζει να ακολουθήσει το μοναχικό μοναχιστήριο στο Άγιον Όρος. Ο Άγιος Γεράσιμος διακρίθηκε ως υμνογράφος, με το υπολογιζόμενο σε περισσότερες από 3000 ιερές ακολουθίες έργο του να αποτελεί πνευματικό θησαυρό για την Εκκλησία. Μάλιστα, στις 25 Ιουνίου το 1963 μ.Χ., επί πατριαρχείας Αθηναγόρα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο βράβευσε τον Άγιο Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη για τη συμβολή του στους εορτασμούς για τη χιλιετηρίδα του Αγίου Όρους ενώ στις 28 Δεκεμβρίου 1968 μ.Χ. τον τίμησε με αργυρό μετάλλιο η Ακαδημία Αθηνών. Ωστόσο, πέρα από τη δημιουργική του δραστηριότητα, ο Άγιος Γεράσιμος ξεχώριζε για την πνευματική του αυτοσυγκέντρωση και τη σιωπηλή προσευχή του. Η πορεία του προς την αγιότητα δεν ήταν μια διαδρομή αβίαστη. Με πολλά χρόνια αγωνίας και προσευχής, κατάφερε να αναδειχθεί ως μια εξέχουσα μορφή του αγιορειτικού μοναχισμού.

πηγή φωτογραφίας saint.gr O ιερομόναχος π. Θεοδόσιος στην εξόδιο ακολουθία του Οσίου Γερασίμου Μικραγιαννανίτου Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 10 Ιανουαρίου 2023 μ.Χ., αποφάσισε την κατάταξή του στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αναγνωρίζοντάς τον ως έναν αληθινό άνθρωπο του Θεού.”

La Beaute Rafina
Φωτογραφία απο το saint.gr

Στη συνέχεια ο πατήρ Θεοδόσιος , αναφέρθηκε στον βίο των μοναχών στο Άγιο Όρος και απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου και ήταν τυχεροί όλοι όσοι βρέθηκαν σήμερα στο “Αρχονταρίκι της Κυριακής” καθώς είχαν την σπάνια ευκαιρία να εμβαθύνουν στην πνευματική κληρονομιά και την πνευματική παράδοση της Εκκλησίας μας.

Δημήτρης Αντωνάκος