Λιβαδοκελάδα! H φωτογραφία της Εβδομάδας απο το Μέγα Ρέμα

 Λιβαδοκελάδα! H φωτογραφία της Εβδομάδας απο το Μέγα Ρέμα

Για σήμερα έχουμε την Λιβαδοκελάδα.

Μια φωτογραφία του Ανδρέα Καραντζά, από το χώρο του ρέματος στην γέφυρα.
Η Λιβαδοκελάδα, επιστημονική ονομασία ως Anthus pratensis, ανήκει στην οικογένεια τον Σειροπυγίδων (Motacillidae). Είναι ένα μικρό χερσόβιο πουλί με μήκος μόλις 15 εκατοστά. και βάρους 15–22 g. Είναι ένα δυσδιάκριτο είδος στο έδαφος, η ράχη της είναι λαδί-καστανή, και ανοιχτόχρωμο στήθος με πιο σκούρες ραβδώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του φτερώματος του. η ουρά είναι καφέ, με στενές λευκές πλευρικές άκρες. Έχει λεπτό ράμφος και απαλά ροζ-κίτρινα πόδια. το πίσω νύχι είναι σημαντικά μακρύ, μακρύτερο από τα υπόλοιπα πίσω δάχτυλα των ποδιών.Το κελάηδημά της είναι ένα λεπτό σφύριγμα («τσιπ») με ρυθμό που σταδιακά επιτυγχάνεται.
Βρίσκεται στις περισσότερες περιοχές του βόρειου μισού της Ευρώπης και της νοτιοδυτικής Ασίας. Στη νότια Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και τη νοτιοδυτική Ασία είναι συνήθως ενδημικό. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός απομονωμένων πτηνών στις χώρες της Μεσογείου και των Βόρειων Βαλκανίων. Επισκέπτεται την Ελλάδα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Με το καφέ και το φτέρωμα του, το λεπτό μίσχο και τα ροζ-κίτρινα πόδια του, η Λιβαδοκελάδα είναι ένα πουλί με απαράμιλλη όψη, που βρίσκεται συχνά σε ανοιχτούς βιότοπους όπως βοσκοτόπια, έλη, βαλτότοπους και μερικές φορές καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Safepark

Αν και κυρίως χερσαίο, χρησιμοποιεί υψηλές κούρνιες για τον εντοπισμό αρπακτικών και έχει ένα αδύναμο κάλεσμα tsi-tsi. Το τραγούδι του, που δίνεται σε σύντομες πτήσεις, είναι μια απλή επαναλαμβανόμενη μελωδία.

Η αναπαραγωγή γίνεται στο έδαφος, κρυμμένη σε πυκνή βλάστηση, με δύο έως επτά αυγά ανά εκκολάψη και συνήθως δύο φορές το χρόνο. Είναι βασικός οικοδεσπότης για τον Κοινό Κούκο και θήραμα για αρπακτικά όπως ο Νανογέρακο και ο Βαλτόκιρκους.

Τρέφεται κυρίως με μικρά ασπόνδυλα και σπόρους, συμπεριλαμβανομένων των χόρτων και των μούρων, η Λιβαδοκελάδα προσαρμόζει τη διατροφή της με εποχιακές παραλλαγές.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αυτό το ανεπιτήδευτο πουλί παίζει ζωτικό ρόλο στο οικοσύστημά, συμβάλλοντας στη βιοποικιλότητα και χρησιμεύοντας ως είδος δείκτη για την υγεία των οικοτόπων.

Camera ModelΦωτογραφικής μηχανήςSony ICLE-7M4
LensΦακόςTamron E 150-500 F5-6,7  A057
ExposureΈκθεση1/350 sec at f/6,7
Focal LengthΕστιακό μήκος500mm
ISO Speed RattingΤαχύτητας ISOISO 125
Exposure ProgramΠρόγραμμα έκθεσηςManual