Κασσελάκης: Κατά πάντων με επιστολή στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – «Τροφοδοτείτε συνωμοσιολογία, δεν θα φτιάξω ΙΧ κόμμα»

 Κασσελάκης: Κατά πάντων με επιστολή στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – «Τροφοδοτείτε συνωμοσιολογία, δεν θα φτιάξω ΙΧ κόμμα»

Την δική του απάντηση δίνει ο Στέφανος Κασσελάκης στα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητούν την πρωτοβουλία του για ριζικές αλλαγές στο κόμμα μέσω του ερωτηματολογίου.

Συγκεκριμένα με επιστολή που έστειλε από το Λονδίνο στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζουν εκτάκτως στην Κουμουνδούρου, επιμένει στις κινήσεις του, επικρίνει τα κορυφαία στελέχη και αναφέρει ότι το Συνέδριο του κόμματος θα ξεκινήσει κανονικά την Πέμπτη. Τους καλεί παράλληλα να σταματήσουν να «κυνηγούν χίμαιρες».

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, μετά την επιστολή, η πρώτη εντύπωση μελών που μετέχουν αυτή τη στιγμή στην συνεδρίαση είναι πως «αντιπολιτεύεται» την Πολιτική Γραμματεία και πως βιώνουν πρωτόγνωρες καταστασεις. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε πρόταση για έκτακτη συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής από μέλη του οργάνου.

cobs

Η εξέλιξη αυτή έχει πυροδοτήσει σενάρια μέχρι και… καθαίρεσης του Κασσελάκη, αφού η Κεντρική Επιτροπή είναι το μοναδικό όργανο εντός του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο μπορεί να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του προέδρου.

Στην επιστολή του ο κ. Κασσελάκης χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις λέγοντας πως δηλώνει απογοητευμένος για τις «επανειλημμένες διαρροές που γίνονται ακόμη και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων και που με αυτόν τον τρόπο δυστυχώς έχουν ευτελίσει την αξιοπιστία του Οργάνου».

Παράλληλα καλεί τα στελέχη να σταματήσουν να τροφοδοτούν σενάρια συνωμοσιολογίας «πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας. Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει. Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτητές στην ήττα».

Αναφορικά με το ερωτηματολόγιο και γιατί το έβαλε ο ίδιος απαντά: «Ακριβώς διότι πρόκειται για θέματα που συζητούνται ήδη από τα μέλη και τους φίλους μας, και μάλιστα έντονα. Πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε στην πράξη ότι γνωρίζουμε αυτά που τους απασχολούν και ότι κι εμείς από την πλευρά μας είμαστε πρόθυμοι να τους ακούσουμε με προσοχή και να ανοίξουμε μια παραγωγική και δημοκρατική συζήτηση για όλα. Πρόκειται για υπαρξιακή ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».

Η επιστολή του Στέφανου Κασσελάκη:

«Αγαπητοί σ. Μέλη της ΠΓ:

Ζητήσατε εκτάκτως τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, παρότι το Όργανο συνεδρίασε πριν από λίγες μόλις ημέρες για ζητήματα εκλογής των συντονιστικών των Οργανώσεων Μελών και των Νομαρχιακών Επιτροπών και για άλλα θέματα του Συνεδρίου.

Όπως γνωρίζετε, βρίσκομαι ήδη από χθες στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκα με απόδημους Έλληνες και σήμερα το απόγευμα θα μιλήσω στο London School of Economics, σε εκδήλωση που έχει τίτλο «Η σύγχρονη Αριστερά για μία προοδευτική διακυβέρνηση» και μέχρι τότε, από νωρίς σήμερα, ακολουθώ πρόγραμμα πυκνών συναντήσεων με επενδυτικούς και επιχειρηματικούς φορείς, με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου και με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα.

Ως εκ τούτου αδυνατώ να παραστώ στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που ζητήσατε να συγκληθεί εκτάκτως επ’ αφορμής του ότι, ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απηύθυνα προς τα μέλη του κόμματος – μέσω του isyriza – ένα ερωτηματολόγιο συμβουλευτικού χαρακτήρα, για μια σειρά θεμάτων που αφορούν από την εικόνα και τα σύμβολα έως τη λειτουργία του κόμματός μας.

Τα αποτελέσματα αυτού του ερωτηματολογίου δεν θα δημοσιοποιηθούν. Δεν είμαστε δημοσκοπική εταιρεία. Θα είναι όμως χρήσιμο εργαλείο και για τα Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και για εμένα, στις αποφάσεις μας.

Επειδή είστε όλοι έμπειρα κομματικά στελέχη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το επικείμενο έκτακτο Συνέδριο δεν είναι καταστατικό. Επομένως, ανοίγει μία συζήτηση, δεν λαμβάνονται καταστατικές αποφάσεις.

Για αυτά θα αποφασίσουμε στο τακτικό Συνέδριο που θα γίνει το φθινόπωρο μετά τις Ευρωεκλογές, το οποίο θα είναι καταστατικό. Το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό.

Όντως θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί τα δύο Συνέδρια, το πολιτικό/προγραμματικό και το καταστατικό, πριν από την εκλογή Προέδρου. Δεν ήμουν στα όργανα, όταν αποφασίσατε να προηγηθεί εκλογή Προέδρου σε χρόνο dt.

Γιατί λοιπόν έβαλα αυτό το ερωτηματολόγιο;

Ακριβώς διότι πρόκειται για θέματα που συζητούνται ήδη από τα μέλη και τους φίλους μας, και μάλιστα έντονα. Πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε στην πράξη ότι γνωρίζουμε αυτά που τους απασχολούν και ότι κι εμείς από την πλευρά μας είμαστε πρόθυμοι να τους ακούσουμε με προσοχή και να ανοίξουμε μια παραγωγική και δημοκρατική συζήτηση για όλα. Πρόκειται για υπαρξιακή ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η ανάγκη, άλλωστε, των μελών μας να επικοινωνήσουν μαζί μας και να εκφράσουν τις απόψεις τους, αποδεικνύεται από το τεράστιο ενδιαφέρον και την πολύ μεγάλη ανταπόκριση που έχει το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο μέσα σε δύο μόλις ημέρες (και τα εξαιρετικά χρήσιμα σχόλια και προτάσεις για τη λειτουργία του κόμματος). Οι απαντήσεις των μελών θα συλλεχθούν, θα κωδικοποιηθούν και στον κατάλληλο χρόνο (εν’ όψει του καταστατικού συνεδρίου) θα τις συζητήσουμε μαζί στα Όργανα.

Επισημαίνω ότι δεν έχω καμία διαφωνία με τη λειτουργία της Π.Γ και των Οργάνων γενικά, παρά την βαθιά απογοήτευσή μου για τις επανειλημμένες διαρροές που γίνονται ακόμη και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων και που με αυτόν τον τρόπο δυστυχώς έχουν ευτελίσει την αξιοπιστία του Οργάνου. Για να είμαι δίκαιος, μέχρι και στο Προεδρείο της ΚΟ γίνονται διαρροές, άρα ίσως να είναι ένα ζήτημα ευρύτερο στο κόμμα από την καταστατική λειτουργία.

Έχω αποδείξει ότι δεν φείδομαι κόπου και ενέργειας, όταν πρόκειται για τη συμμετοχή μου σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία του κόμματος. Θυμίζω μόνο ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε διοργανώσει δύο απολύτως επιτυχημένα και παραγωγικά Αναπτυξιακά Συνέδρια, έχω επισκεφθεί πολλά μπλόκα αγροτών, με τους αγρότες να αγκαλιάζουν την παρουσία μου, έχω μετάσχει στην όλως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση για την Παιδεία που διοργάνωσε η Κ.Ο μαζί με το Τμήμα του κόμματος, συμμετείχα στην εκδήλωσή μας στις Βρυξέλλες για το έγκλημα στα Τέμπη και συμπαραστάθηκα στους γονείς των θυμάτων, και βέβαια έχω παρευρεθεί σε αρκετές εκδηλώσεις Οργανώσεων Μελών και της Νεολαίας μας, προκειμένου να ακούσω και να συνομιλήσω με τα μέλη και τους φίλους μας.

Είναι δυνατόν να φοβόμαστε να ρωτήσουμε τα μέλη μας, ειδικά μετά από δύο εκλογικές ήττες που φανέρωσαν βαθύ έλλειμμα γείωσης με την κοινωνία; Που είδαν τη ΝΔ να κερδίζει με 2 -3 φορές τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ; Που έφεραν το κόμμα μας από το 32% στο 18%; Αν δε ρωτάς τα μέλη υπό τέτοιες συνθήκες, πότε τα ρωτάς;
Να μάθουμε όλοι -και πρώτος ο Πρόεδρος- να ακούμε επιτέλους.
Πόσο ακόμα να αγνοούμε τα μέλη μας και την κοινωνία;

Γιατί δεν ζητήθηκε ποτέ να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία για τους αγρότες και για τους φοιτητές που είναι στους δρόμους, για τα φάρμακα που θα πληρώνουν όλοι οι πολίτες από την τσέπη τους με τις ανάλγητες αποφάσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, για το σχέδιο νόμου του κ. Φλωρίδη που γυρίζει το ποινικό μας σύστημα εβδομήντα χρόνια πίσω, για την καμπάνια της ακρίβειας που δεν ξεκίνησε ακόμη, για την καμπάνια της στέγασης κι ένα σωρό ακόμη προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, την οποία αγνοεί επιδεικτικά η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη;

Πολιτική Γραμματεία για το γνωμοδοτικό ερωτηματολόγιο; Για την εσωκομματική επιρροή του καθενός σε ένα κόμμα που αποδείχτηκε μη κυβερνητικό και οφείλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας, η οποία υποφέρει και δεν βλέπει διέξοδο ούτε και ελπίδα.

Το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει την Πέμπτη θα γίνει! Θα είμαι εκεί. Όλοι μας θα είμαστε εκεί!

Ως τότε το άγχος μας και η αγωνία μας πρέπει να είναι να συζητηθούν τα ζητήματα που πραγματικά αφορούν την κοινωνία και να βρει σε αυτό το συνέδριο τις λύσεις και τις απαντήσεις που ψάχνει.

Σας προτρέπω να κατευθύνετε όλες τις δυνάμεις και όλη την ενέργειά σας προς την κατεύθυνση αυτή.

Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας.
Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει.
Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτητές στην ήττα.

Προσωπικά, θα ακούω τα μέλη, θα με συμβουλεύουν, θα κάνω όσα τους υποσχέθηκα για ένα ανοιχτό κόμμα των μελών.
Αυτά τα μέλη (και καμία «παράδοση») μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτό ακριβώς το αίτημα: να τους ακούω.

Σας προσκαλώ λοιπόν να τους ακούσουμε μαζί.

Συντροφικά,

Στέφανος Κασσελάκης
Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

Σε εξέλιξη η κρίσιμη Πολιτική Γραμματεία – «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» είπε ο Ραγκούσης

Εν τω μεταξύ μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που ξεκινησε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι στην Κουμουνδούρου καθώς οι αναταράξεις που προκάλεσε το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη ήταν αρκετές.

Ενδεικτική του κλίματος η δήλωση του Γιάννη Ραγκούση κατά την προσέλευσή του στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας έχουν εκλεγεί ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από την ίδια εκλογική βάση, από τα χιλιάδες μέλη του κόμματος, τα οποία εξέλεξαν Πρόεδρο και τον Στέφανο Κασσελάκη» με τον πρώην υπουργό να καταλήγει: «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε».

Δείτε φωτογραφίες από τις αφίξεις των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία θα παρέμβει με τηλεδιάσκεψη ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο

Κλείσιμο

synedriasi_syriza___3_
Μανώλης Καπνισάκης
synedriasi_syriza___1_
Δώρα Αυγέρη
synedriasi_syriza___4_
Νίκος Παππάς
synedriasi_syriza___2_
Αλέκος Φλαμπουράρης
synedriasi_syriza_
Θανάσης Θεοχαρόπουλος
synedriasi_syriza____3_
Ρένα Δούρου
synedriasi_syriza____4_
Γιάννης Ραγκούσης
synedriasi_syriza____1_
Διονύσης Τεμπονέρας
synedriasi_syriza____7_
Κατερίνα Νοτοπούλου
synedriasi_syriza____6_
Πάνος Ρήγας
synedriasi_syriza____5_
Γιώργος Τσίπρας

Όπως είπε νωρίτερα στο MEGA ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος «τα κόμματα έχουν συντεταγμένες λειτουργίες, έχουν όργανα και καταστατικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει όλα αυτά και δεν μπορούν να αγνοούνται. Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε ένα ερωτηματολόγιο στον iSyriza, και ουσιαστικά κατέθεσε προτάσεις για να απαντήσουν όσοι μπαίνουν στο iSyriza. Τα κόμματα δεν είναι εταιρείες και τέτοια ζητήματα ανοίγουν με συγκεκριμένο τρόπο, να συμμετέχουν τα μέλη σε διαβούλευση και να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις».Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cz8ucyv6y04p)

Ο κ. Θεοχαρόπουλος πρόσθεσε, μάλιστα, με νόημα ότι «δεν εκλέχθηκε μόνο ο πρόεδρος από τα μέλη. Όλοι όσοι έχουν εκλεγεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή έχουν εκλεγεί από τα μέλη. Επειδή υπάρχουν όργανα δεν μπορεί να αφήνεται ένα τέτοιο θέμα στην άκρη ή να μαθαίνεται από τα ΜΜΕ, πρέπει να υπάρχει μια συντεταγμένη λειτουργία πάντα με την κρίσιμη στάση του προέδρου».

Στο ερώτημα αν τις επόμενες ημέρες θα τεθεί και θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απάντησε ότι «υπάρχει θέμα λειτουργία και όχι αρχηγού. Δεν μπορεί να αγνοούνται τα όργανα και το καταστατικό του κόμματος που έχουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Πρέπει να είμαστε δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές και πρέπει να πάμε μπροστά. Το κόμμα δεν γνώριζε για το περιερχόμενο του ερωτηματολογίου και έπρεπε να συζητηθεί το τι μπαίνει σε ερωτηματολόγιο ή όχι από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν χωρούν αυτή τη στιγμή ατομικές λειτουργίες. Δεν χωράει μία νέα εσωστρέφεια αυτή τη στγμή».

Είναι η τελευταία ευκαιρία, λέει ο Γιαννούλης

«Δεν μπορεί κανείς τους (πρόεδρος, κεντρικά στελέχη) να θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ οικόπεδο για αντιπαροχή από κληρονομιά που είναι όλοι χαρούμενοι όταν προκύπτει το οικόπεδο, άλλα όταν έρχεται το σχέδιο του μηχανικού όλοι θέλουν το ρετιρέ και κανείς τον πρώτο όροφο. Πρέπει κάποια στιγμή να πάψει να είναι προσχηματική η επίκληση των μελών, από κάθε πλευρά, τόνισε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γιαννούλης.

«Κάποια στιγμή δεν υπάρχει γυρισμός είναι η τελευταία ευκαιρία που λέμε… Ή θα αποφασίσουμε τα προβλήματα κακής οργάνωσης, υπάρχουν, προσωπικών τακτικών, υπάρχουν, τακτικισμών, υπάρχουν, λαθών από την ηγεσία, υπάρχουν, κακές συμβουλές, υπάρχουν. Τα ερωτήματα αυτά (του ερωτηματολογίου) μπορείς να τα θέτεις σε ένα δημοκρατικό διάλογο, αλλά πρέπει να σκέφτεσαι, πιστεύω, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον πονεμένο και πληγωμένο από όλα αυτά που πολλές φορές γίνεται η τρίχα τριχιά, πρέπει να προβλέπεις το χρόνο, τη συγκυρία και τη στιγμή που το κάνεις» σημείωσε.

Το «αλλάξτε τα όλα» δεν γίνεται α λα καρτ τόνισε ο βουλευτής. Δικαίωμα έχει ο πρόεδρος (να αναζητήσει τον παλμό της βάσης) σε συνεργασία με τα κομματικά όργανα που κι αυτά εκφράζουν τη βάση, δεν είναι δοτοί και διορισμένοι. «Ο iSYRIZA δεν λειτουργεί σε κενό χώρου, χρόνου, ευθύνης και αρμοδιότητας, η συνεργασία η συνεννόηση η συζήτηση και η συναντίληψη δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν, αντίθετα απομακρύνει από συζητήσεις που κάνουμε τώρα» πρόσθεσε στο ίδιο πλαίσο.Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cz8w89gwdrch)

Μιλώντας νωρίτερα στο Action 24 ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σημείωσε, μάλιστα, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε μια πολύ βαθιά κρίση. Εδώ δεν πάνε τα μέλη να ψηφίσουν για το συνέδριο. Νομίζω ότι θα δούμε κι άλλα επεισόδια στο ίδιο σήριαλ. Πληροφορούμαι πως θα υπάρξει πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη. Νομίζω πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να το παρατήσει έτσι εύκολα, άρα θα έχουμε διαφορες συγκρούσεις».Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cz8yk1eqh7bl)

Ο αιφνιδιασμός Κασσελάκη

Μορφή χιονοστιβάδας έλαβαν από χθες οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η απρόσμενη κίνηση του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη να διανείμει ερωτηματολόγιο προς τα μέλη του κόμματος στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εγείροντας ζήτημα αλλαγής του ονόματος, του λογότυπου και της ιδεολογικής ταυτότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Τόσο για τη φύση των ερωτημάτων, όσο και για τη χρονική συγκυρία που επελέγη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να τεθούν αυτά προς συζήτηση, δηλαδή λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του κόμματος και χωρίς να έχει ειδοποιηθεί κανείς από τα στελέχη του. Απεναντίας, όπως μετέδωσε από χθες το πρωί το protothema.gr, ακόμη και οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρέθηκαν σε απόλυτο αιφνιδιασμό, με αποτέλεσμα να καταγραφούν δημόσια οι αντιδράσεις σειράς πρωτοκλασάτων στελεχών απέναντι στα ερωτήματά του Στέφανου Κασσελάκη.

Το χρονικό

Το χορό των αντιδράσεων άνοιξε η Αντιπρόεδρος της Βουλής και διαχρονική συνομιλήτρια του Αλέξη Τσίπρα, Όλγα Γεροβασίλη, δηλώνοντας «έκπληκτη» και ζητώντας παράλληλα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, «πριν από τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», όπως τόνισε η κυρία Γεροβασίλη.

pic.twitter.com/PAKbQer4XS— Όλγα Γεροβασίλη (@olgagerovasili) February 18, 2024

Τη σκυτάλη έλαβε ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε πως «πολλά από αυτά είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», για να συμπληρώσει ότι «ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος».Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cz83eam26jvt)

Μάλιστα, ο Χρήστος Σπίρτζης επανήλθε, απαντώντας αργότερα χθες στον Στέφανο Κασσελάκη, για να υπογραμμίσει ότι «δεν γίνεται τα μέλη των καθοδηγητικών οργάνων να μην γνωρίζουν το καταστατικό του κόμματος σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «συμβάλουμε σε ένα οργανωτικό χάος, στην αποσυσπείρωση και σε μια περαιτέρω φθίνουσα πορεία, χωρίς σοβαρότητα».

«Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση» ανέφερε, από μέρους του, ο πρώην Γραμματέας, Πάνος Ρήγας, ενώ η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου επισήμανε ότι «μόλις 5 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, με τη χθεσινή πρωτοβουλία του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, επιχειρείται να εισαχθούν θέματα καταστατικού/ταυτοτικού χαρακτήρα -θέματα που δεν αφορούν το επερχόμενο συνέδριο- με αποτέλεσμα να ναρκοθετείται το κλίμα συσπείρωσης και ενότητας που είναι απαραίτητο για την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Πέντε ημέρες πριν την κορυφαία διαδικασία του 4ου Συνεδρίου του κόμματος μας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ εμφανίζονται πρωτόγνωρες…Posted by Πάνος Ρήγας on Sunday, February 18, 2024

Πολλές φορές «η σιωπή είναι χρυσός» αλλά στην πολιτική τις περισσότερες είναι απλά βολική. Σήμερα, ως μέλος της ΠΓ, αισθάνομαι την ευθύνη απέναντι στα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που από τις εκλογές και μετά τους έχουμε δημιουργήσει ένα παρατεταμένο πολιτικό vertigo, να τοποθετηθώ. Είναι η ευθύνη για την ενότητα του πολιτικού μας χώρου και την πολιτική μας ομοψυχία. Μετά τις εθνικές εκλογές περάσαμε σε δίνη πολιτικών αναταράξεων. Σήμερα φοβάμαι ότι πέφτουμε σε πολιτικό κενό. Ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ανέλαβε με εντολή από τη βάση να διαφυλάξει την ενότητα, να διασφαλίσει τη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να προχωρήσουμε στην επανεκκίνηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην βάση των συνεδριακών αποφάσεων και των καταστατικών μας θέσεων για να ανταποκριθούμε στην ανάγκη του ελληνικού λαού για προοδευτική διέξοδο στην κρίση. Το συνέδριο αποτελεί το ανώτατο όργανο του κόμματος. Καμία διαδικασία όσο σοβαρά θέματα και εάν εισάγει, δε μπορεί να το υποκαταστήσει. Το καταστατικό ενός κόμματος είναι το «Σύνταγμα» του κόμματος. Μόλις 5 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, με τη χθεσινή πρωτοβουλία του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, επιχειρείται να εισαχθούν θέματα καταστατικού/ταυτοτικού χαρακτήρα -θέματα που δεν αφορούν το επερχόμενο συνέδριο- με αποτέλεσμα να ναρκοθετείται το κλίμα συσπείρωσης και ενότητας που είναι απαραίτητο για την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η καταστρατήγηση της αρχής της συλλογικής πολιτικής λειτουργίας και η εργαλειοποίηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-έξω από συντεταγμένες πολιτικές διαδικασίες που δίνουν πραγματική φωνή στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και συνιστούν χώρο πραγματικού διαλόγου και ουσιαστικής συμμετοχής- συνιστά αμφισβήτηση της ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα των μελών. Αυτήν την κρίσιμη ώρα, με το βλέμμα στραμμένο στην ενότητα του κόμματος και στην ανάγκη του ελληνικού λαού για προοδευτική διέξοδο απέναντι στην συντηρητική παράταξη, οι εξελίξεις επιβάλλουν την άμεση σύγκληση της ΠΓ, της ΚΕ, της ΚΟΕΣ. Όσα συζητήσαμε σήμερα στο ΚΟΚΚΙΝΟ με τη Ντίνα Μπατζιά 👉🏻Posted by Κατερίνα Νοτοπούλου on Sunday, February 18, 2024

Οι υπέρμαχοι Κασσελάκη

Να απαντήσει στη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία έθεσε θέμα σύγκλισης των κομματικών οργάνων, επιχείρησε πρώτη η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, υποστηρίζοντας ότι «κάνω λοιπόν έκκληση προς όλες κι όλους: Ας μην εμποδίζουμε τη συζήτηση να μπει στην ουσία. Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων». Ακολούθως, η Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη δήλωσε ότι «Το κόμμα πρέπει να επανιδρυθεί και ο Πρόεδρος σ. Στέφανος Κασσελάκης δικαιούται να προσκαλεί τα Μέλη να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε αυτήν την πορεία και μέσω #iSYRIZA», ενώ «τα ερωτήματα στοχεύουν στην σωστή κατεύθυνση. Είναι ιστορικό μας καθήκον να είμαστε τολμηροί, θαρραλέοι και ειλικρινείς» σημείωσε η Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας, Ραλλία Χρηστίδου.

Για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ Το κόμμα πρέπει να επανιδρυθεί και ο Πρόεδρος σ. Στέφανος Κασσελάκης δικαιούται να προσκαλεί τα…Posted by Νίνα Γ. Κασιμάτη on Sunday, February 18, 2024

«Στα ανοιχτά και πολυσυλλεκτικά κόμματα της κυβερνώσας Αριστεράς, καμία ερώτηση απο την ηγεσία προς τα μέλη (και αντίστροφα) δεν αποτελεί ταμπού. Ούτε μια τέτοια εκδήλωση αμεσότητας υποκαθιστά συγκροτημένες διαδικασίες, όργανα και συνέδρια. Αλλά τα εμπλουτίζει…Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν μάθει να αντιπροσωπεύουν εσαεί και παντού τα μέλη. Καλό είναι να συνηθίζουμε όλοι σιγά σιγά σε δημοκρατικές αδιαμεσολάβητες επικοινωνίες», δήλωσε ο Μάρκος Χατζησάββας, μέλος της ΚΕ και της ΚΟΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρασκήνιο της αντίδρασης

Με δεδομένο, όμως, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν εν πτήσει προς Λονδίνο, όταν καταγράφηκαν οι πρώτες αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών απέναντι στο ερωτηματολόγιό του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επέλεξε να τοποθετηθεί αρχικά μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα και κατόπιν μέσω ομιλίας του σε απόδημους Έλληνες, χθες το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε αμετακίνητος στην ανάρτησή του, λέγοντας πως «το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει «αλλάξτε τα όλα».

Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη.

Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να…— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) February 18, 2024

Σημειωτέον ότι το βράδυ του Σαββάτου, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα στοιχεία του ερωτηματολογίου, πηγές της Κουμουνδούρου επιχείρησαν να χαμηλώσουν τους τόνους, λέγοντας ότι το ερωτηματολόγιο δεν συνιστά το πνεύμα της εισήγησης του Προέδρου στο 4ο Συνέδριο και πως η εισήγησή του θα κυμανθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής Θέσεων. Ωστόσο, χθες το απόγευμα από το Λονδίνο, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε μια άτεγκτη στάση, για να επαναλάβει μετά την ανάρτησή του και στην ομιλία του πως «η φωνή των μελών πάνω από την δικιά μου».

πηγή