Αναδείξτε τον περιβάλλοντα χώρο στο Ιερό Παρεκκλήσι της Παναγίτσας στη Ραφήνα!

 Αναδείξτε τον περιβάλλοντα χώρο στο Ιερό Παρεκκλήσι της Παναγίτσας στη Ραφήνα!

“Ένα ιστορικό κληροδότημα του παρελθόντος σε προσμονή……”

Στην καρδιά της Ραφήνας, το Ιερό Παρεκκλήσι της Παναγίτσας στέκεται ως μαρτυρία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Παρά την ιστορική του σημασία και την θρησκευτικότητα που το περιβάλλει καθώς κάθε Σάββατο που τελείται η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία δεκάδες είναι οι ευλαβείς προσκυνητές, ο περιβάλλοντας χώρος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς η προηγούμενη δημοτική αρχή αφήνει πίσω της μια κληρονομιά που την διακρίνει η αμέλεια και οι κακόγουστες επεμβάσεις!

Το Ιερό Παρεκκλήσι της Παναγίτσας, ένα μεταβυζαντινό κτίσμα με πολυετή ιστορία, χρήζει άμεσης προσοχής. Η παρούσα κατάσταση του περιβάλλοντος χώρου , είναι ταυτόχρονα και μια έκκληση για αλλαγή. Η παλαιά δημοτική αρχή, στα επτά προηγούμενα χρόνια, δεν κατέληξε στη λήψη ουσιαστικών μέτρων ανασυγκρότησης, ενώ παράλληλα αφέθηκαν ανεπίλυτα τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο!

Μπρούτζινα φωτιστικά

Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια , διατέθηκαν πιστώσεις πλέον του εκατομμυρίου € για ασφαλτοστρώσεις και επισκευές του οδικού δικτύου, στην “Παναγίτσα” δεν ασφαλτοστρώθηκε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο!

Επίσης τα βράχια που τοποθετήθηκαν για οριοθέτηση του χώρου, δεν “ενσωματώνονται” αρμονικά με το περιβάλλον, προσδίδοντας στο χώρο την αίσθηση της προχειροδουλειάς.

Ωστόσο, με την αλλαγή στη δημοτική αρχή, ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας. Η νέα δημοτική αρχή κληρονομεί ένα πρόβλημα, αλλά επίσης και την ευκαιρία να δώσει νέα ζωή σε έναν πολιτιστικό θησαυρό. Οι πολίτες της Ραφήνας, με το φιλότιμο τους και τη συμμετοχή τους, μπορούν να συνεισφέρουν στην αποκατάσταση και ανάδειξη του χώρου.

Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολιτιστικό κεφάλαιο με τη σοβαρότητα και τον σεβασμό που του αξίζει. Η ανάδειξη του Ιερού Παρεκκλησίου της Παναγίτσας μπορεί να γίνει ένα σημαντικό εγχείρημα αναβάθμισης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, παρέχοντας ταυτόχρονα έναν ασφαλή και αξιοπρεπή χώρο στον δήμο μας.

Η σωστή διαχείριση του προβλήματος απαιτεί στρατηγική, συνεργασία, συνείδηση και σεβασμό στο ιστορικό μας παρελθόν. Η νέα δημοτική αρχή έχει την ευκαιρία να αφήσει το δικό της στίγμα, αναλαμβάνοντας την απαραίτητη δράση για την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού αυτού κληρονομήματος.

Είναι καιρός να στρέψουμε την προσοχή μας προς τον πολιτισμό και την ιστορία που κρύβονται στο ιστορικό σημείο που βρίσκεται το Ιερό Παρεκκλήσιο. Το στήριγμα των Τριγλιανών προσφύγων του 1923! Το σημείο που βρίσκεται το μνήμα του Σωτήρα των Τριγλιανών Φίλιππου Καβουνίδη, το σημείο που είναι το μνήμα του Αρχιμανδρίτη Χρύσανθου Γεράκη, τον οποίο χειροτόνησε ο Εθνομάρτυρας Χρυσόστομος Σμύρνης !