Εορτασμός των Θεοφανείων στην Τρίγλια της Βιθυνίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τoν Μητροπολίτη Προύσης Ιωακείμ

 Εορτασμός των Θεοφανείων στην Τρίγλια της Βιθυνίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τoν Μητροπολίτη Προύσης Ιωακείμ

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Μητροπολίτη Προύσης Ιωακείμ , του τριαγλιανής καταγωγής πατρός και ιερομονάχου Θεοδοσίου και του πατρός Δημητρίου Μπακοπούλου του Ι.Ν. Παναγίας Παντοβασίλισσας Ραφήνας, δεκάδες επισκέπτες απο την Ραφήνα και την Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής εόρτασαν τα Θεοφάνεια (σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο) στη Τρίγλια Βιθυνίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, παρόντας στην εκδήλωση, ανέπτυξε σημαντικές σκέψεις και αναφέρθηκε με συγκίνηση στην ιστορική σημασία της Τρίγλιας. Επισημαίνοντας ότι “αγάλλονται και οι ψυχές των προγόνων μας”, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους Τριγλιανούς προσκυνητές που βρέθηκαν στην γενέτειρα των προγόνων τους.

garmpis

Ο Πατριάρχης τόνισε τη σπουδαιότητα της επισκέψεως στα “ευλογημένα χώματα της Μικράς Ασίας”, αναδεικνύοντας τον πνευματικό πλούτο και την πολιτιστική παρακαταθήκη που οι Μικρασιάτες Ρωμιοί διατήρησαν ζωντανή. Αναφέρθηκε στη φιλοθεΐα, τη φιλανθρωπία, την αγάπη και τη φροντίδα για τη φύση, ενώ επισήμανε τη σημασία της διατήρησης των παραδόσεων και της Ορθοδόξου ταυτότητας.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης μίλησε για τον ρόλο των Μικρασιατών Ρωμιών ως φύλακες της Ορθοδοξίας και των αξιών τους, αναδεικνύοντας τη σημασία της πνευματικής κληρονομιάς τους στη σημερινή εποχή, όπου οι πνευματικές αξίες υποτιμώνται.

Ο εορτασμός συνεχίστηκε με την κατάδυση του Σταυρού στα κρύα νερά της Προποντίδας, προκαλώντας συναισθηματικές αντιδράσεις και συμμετοχή από τους πιστούς.

Στη συνέχεια, στο παλαιό ελληνικό σχολείο της Τρίγλιας, ο Δήμαρχος των Μουδανιών, Hayri Turkyilmaz, καλωσόρισε τον Παναγιώτατο και τους προσκυνητές, αναδεικνύοντας τη σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ερμηνεία καλάντων των Θεοφανείων και παραδοσιακών τραγουδιών από τη Χορωδία του Πολιτιστικού Οργανισμού «Ιστός», αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής.

Με αυτόν τον εορτασμό, οι απόγονοι των Τριγλιανών προσφύγων, ανανέωσαν τον δεσμό τους με την ιστορία και την Ορθοδοξία, προβάλλοντας τη σημασία της πνευματικής κληρονομιάς και της συνέχισης των παραδόσεων για τις επόμενες γενιές.

ΔηΜ.ΑΝ