“Η Βασίλισσα πάντων” άνοιξε τον οίκο της για τους Τριγλιανούς απογόνους! (video +photos)

 “Η Βασίλισσα πάντων” άνοιξε τον οίκο της για τους Τριγλιανούς απογόνους! (video +photos)

Σε μια συγκινητική επιστροφή στις ρίζες τους, μετά από 102 χρόνια, οι τριγλιανοί απόγονοι των προσφύγων από την Τρίγλια της Βιθυνίας βρεθηκαν στην πατρίδα των προγόνων τους. Αυτό το γεγονός σηματοδοτήθηκε με μια συγκινητική εκδήλωση κατά τη διάρκεια των Θεοφανείων, καθώς οι απόγονοι των τριγλιανών προσφύγων στη Ραφήνα και τη Χαλκιδική, εορτάσανε στην Τρίγλια της Βιθυνίας και επαναφέρανε στη ζωή τον ερειπωμένο ναό της Παναγίας Παντοβασίλισσας.

Ο Δημήτρης Αντωνάκος που είχε την ευλογία να συμμετάσχει στην ιερά αποδημία και βρέθηκε στη Τρίγλια της Βιθυνίας δήλωσε “Με μεγάλη συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση βρεθήκαμε σήμερα στην μητέρα πόλη της Τρίγλιας. Για πρώτη φορά μετά τον ξεριζωμό των προγόνων μας, ανοίχθηκε ο σχεδόν κατεστραμμένος ναός, και όλοι μας, ιερουργούντων των πατέρων Δημητρίου και Θεοδοσίου, ψάλαμε το απολυτίκιο της Παντοβασίλισσας και το ‘Τη Υπερμάχω’.”

Ο ναός της Παναγίας Παντοβασίλισσας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Τρίγλιας της Βιθυνίας , ενός ιστορικού τόπου που άφησαν πίσω τους οι ξεριζωμένοι προγονοί μας. Η επιστροφή αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι οι ρίζες μας είναι σημαντικές, και η σύνδεση με την ιστορία μας ενισχύει την ταυτότητά μας και την κοινωνική μας συνοχή.

video και φωτογραφίες Δημήτρης Αντωνάκος

1 Comment

  • 1. Η εκκλησία της Τρίγλιας στην οποία τελείται από το 2019 η Πατριαρχική θεία λειτουργία των Θεοφανείων ήταν αφιερωμένη στην Παναγία (Κοίμησις της Θεοτόκου) και ονομαζόταν “Μητρόπολη”, εξ ου και η ονομασία της αντίστοιχης ενορίας. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στον Κανονισμό Λειτουργίας των εκκλησιών της Τρίγλιας που συνέταξε τον Ιανουάριο 1907 ο Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Δράμας τότε, ιδιοχείρως στον Κώδικα Πρακτικών (ΓΑΚ) και στο βιβλίο μου με τίτλο “Οι Εκκλησίες της Τρίγλιας Βιθυνίας, 2019”.
    2. Η εκκλησία “Παντοβασίλισσα” δεν άνοιξε “για πρώτη φορά μετά από 102 χρόνια”, όπως εσφαλμένα αναγράφεται στο άρθρο, αλλά σε κάθε επίσκεψη Τριγλιανών προσκυνητών, αρκεί να το ζητήσουν από τον Μουχτάρη της Τρίγλιας.

Comments are closed.